Warning: Use of undefined constant OP_AWEBER_AUTH_URL - assumed 'OP_AWEBER_AUTH_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 312 Warning: Use of undefined constant OP_GOTOWEBINAR_AUTH_URL - assumed 'OP_GOTOWEBINAR_AUTH_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 330 Warning: Use of undefined constant OP_ONESHOPPINGCART_CONNECT_URL - assumed 'OP_ONESHOPPINGCART_CONNECT_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 348 Warning: Declaration of OptimizePress_Blog_Comments_Module::display_settings($section_name, $config = Array) should be compatible with OptimizePress_Modules_Base::display_settings($section_name, $config = Array, $return = false) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/modules/blog/comments/comments.php on line 482 Att skriva synopsis - Ann Ljungberg Författarcoach

Synops, eller synopsis som det också kallas, kan bli ditt viktigaste arbetsverktyg. Synopsen är kort sammanfattning av hela historien, där händelser, miljöer och personer finns med, men inte dialoger och detaljer.

Måste man skriva ett synops? Nej det är förstås upp till var och en. Vissa författare skriver sin berättelse helt utan detta arbetsredskap (ofta för att de anser att det hämmar deras kreativa process), andra arbetar mycket länge med det skelett som synopsen utgör. En grundregel i skrivandet är att börja skriva när idéerna kommer! Det kan handla om början, mitten, slutet, en enstaka dialog. Men anledningen att jag vill trycka på detta med synops i början av kursen är att det är ett bra sätt att komma igång om inte den där himmelska inspirationen vill infinna sig. Ett bra sätt att få skrivandet att bli av. Många nybörjare tycker illa om den här fasen och vill kasta sig in i själva historien, men förr eller senare har de inget annat val än att försöka komma underfund om vad de sysslar med och då är det bra att ha en plan att följa.

Hur din färdiga text kommer att gestaltas vet du med största sannolikhet inte när du börjar skriva, men du bör veta handlingen, miljön, huvudpersonerna och de flesta bipersonerna och ungefär hur lång berättelsen ska bli. I synopset blir det ganska enkelt att se om historien håller ihop och du kan omarbeta det tills händelseförloppet blir tydligt. Det sparar tid när du ska skriva romanen. Du ser förmodligen också vilka delar du behöver göra research kring och kan börja förbereda det arbetet i god tid.

Några olika sätt att skriva ett synops:

 • Filmmakare och även vissa författare ritar sitt synops, scener i serierutor, med eller utan tillhörande text. Ett snabbt sätt att skapa scener om du är bra på att visualisera med teckningar. Du kan t ex använda symboler för väder (moln, blixtar, sol), miljöer (båtar för hav, kyrktorn för stad osv) Streckgubbar med talbubblor kan ge nyckeldialog.
 • Ett rättframt sätt är att skriva stolpar som grovt beskriver innehåller och sedan utöka dem till löptext. (Om du fortsätter att bygga ut den i lager på lager med dialog, gestaltning, detaljer osv har du till slut din roman!)
 • För att vara säker på att dina scener håller kan du använda ett formulär, där du beskriver syfte med varje scen. Detta fungerar bra att ha som arbetsverktyg på sidan om, när du sedan skriver romanen. Exempel på frågor att ställa sig:

  Vilket syfte har scenen?
  Vilken undertext vill jag förmedla, dvs vilka känslor vill jag väcka med denna scen hos läsaren?
  På vilket sätt bidrar scenen till handlingen, hur driver den handlingen framåt?
  På vilket sätt får scenen personerna i den att utvecklas?
  Vad saknas i scenen för att den verkligen ska fånga läsaren?
  I vad består motståndet/motståndarna i scenen? (konflikt)
  Finns det någon komponent som innebär mer motstånd, som du kan ta med i scenen istället?

Jag använder ordet scen för att det betecknar enskilda avsnitt i berättelsen. En scen är ett fortlöpande händelseförlopp som sker utan avbrott i tid, i en och samma miljö. Ett kapitel kan bestå av flera scener.

Ordet konflikt i ovanstående lista kan kanske verka förvirrande. Det behöver inte finns en direkt yttre konflikt i varje scen, men det måste finnas något som för handlingen framåt och det kan lika gärna vara en inre konflikt, att en person känner olust inför något.

Fundera på vilket sätt du helst vill skriva ditt synops. Ett bra tips är att låta synopset vara ett levande dokument, att tillåta att det förändras under tiden du skriver på din roman.

(Detta är ett utdrag ur romanskrivarkursen, där du får chans att skriva och utveckla ditt eget synopsis)

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!