Warning: Use of undefined constant OP_AWEBER_AUTH_URL - assumed 'OP_AWEBER_AUTH_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 312 Warning: Use of undefined constant OP_GOTOWEBINAR_AUTH_URL - assumed 'OP_GOTOWEBINAR_AUTH_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 330 Warning: Use of undefined constant OP_ONESHOPPINGCART_CONNECT_URL - assumed 'OP_ONESHOPPINGCART_CONNECT_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 348 Warning: Declaration of OptimizePress_Blog_Comments_Module::display_settings($section_name, $config = Array) should be compatible with OptimizePress_Modules_Base::display_settings($section_name, $config = Array, $return = false) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/modules/blog/comments/comments.php on line 482 Vad skiljer publicerade författare från opublicerade? - Ann Ljungberg Författarcoach

Hade ett långt samtal med en blivande författare som med lätt ångest skickat sitt manus till flera förlag. Det är en jobbig period, att vara helt ovetande och längta sig fördärvad efter ett svar. Helst ett positivt svar förstås. Japp, vi vill ge ut din bok! Men säkert kommer det en del refuseringar, det brukar göra det. Ett ytterst fåtal av alla de manus som skickas till förlag blir publicerade böcker.

Detta fick mig att fundera på de skillnader jag sett mellan publicerade och hittills opublicerade författare – av alla de hundratals manus jag jobbat med har trots allt ca 80 blivit böcker.

Såhär, tänker jag – men inte nödvändigtvis i prioriteringsordning (och hon kan lika gärna vara han):

  • Den publicerade författaren är envis och kaxig. Låter sig inte nöja med en refusering. Eller tio refuseringar. Eller 138 (som snubbarna som skrev “Chicken soup for the soul” fick – sedan har de sålt 130 miljoner böcker.) Hon fortsätter att bearbeta förlagen tills det finns någon som nappar.
  • Den publicerade författaren VET vad hon vill berätta. Hon är klar över berättelsens tema och budskap.
  • Den publicerade författaren kan inte låta bli att skriva. Som Unni Drougge sagt : “Är det meningen att du ska bli författare, då kan du inte låta bli, det är som att kämpa mot ett diarréanfall.”
  • Den publicerade författaren har sin egen unika röst och berättelse. Inget är tillrättalagt för att passa en trend eller genre (jo kanske lite, men då är det för att redaktören bett om det efter att manuset blivit antaget).

Stämmer detta in på dig, men du har inte blivit antagen än? Kämpa på!

Om det inte riktigt stämmer in på dig kan du behöva jobba vidare på någon av punkterna. Både självförtroende och bokidé GÅR att förstärka om du verkligen vill bli författare.

Det finns säkert fler punkter jag inte tänkt på ännu. Hur ser DU på detta?

Uppdatering:  Förläggaren Hans-Olov Öberg (som faktiskt är både smart, duktig och himlarns trevlig  – tack för tillmälena 🙂 ) har en VIKTIG  punkt att tillföra listan. Läs här!.

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!