Warning: Use of undefined constant OP_AWEBER_AUTH_URL - assumed 'OP_AWEBER_AUTH_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 312 Warning: Use of undefined constant OP_GOTOWEBINAR_AUTH_URL - assumed 'OP_GOTOWEBINAR_AUTH_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 330 Warning: Use of undefined constant OP_ONESHOPPINGCART_CONNECT_URL - assumed 'OP_ONESHOPPINGCART_CONNECT_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 348 Warning: Declaration of OptimizePress_Blog_Comments_Module::display_settings($section_name, $config = Array) should be compatible with OptimizePress_Modules_Base::display_settings($section_name, $config = Array, $return = false) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/modules/blog/comments/comments.php on line 482 Hur man gör en bloggturné - Ann Ljungberg Författarcoach

Fick frågan från en nybliven författare om hur man gör en bloggturné – och svaret tror jag fler kan ha nytta av!

En bloggturné kan jämföras med en föreläsningsturné till olika bokhandlare och bibliotek, med den stora skillnaden att du istället besöker olika bloggare och berättar om din bok.  Hela turnén förbereds noggrant, så alla bloggvärdar har tid att ställa sina frågor, kanske läsa boken och tipsa sina läsare om att du ska komma på besök. Respektive blogginlägg kan göras iordning i förväg för att sedan läggas ut på den förbestämda dagen.

Hur länge ska en bloggturné pågå och hur många besök ska man göra? Ja, det brukar se olika ut för olika författare men försök få göra besök hos minst 5 bloggar under minst två veckor.  Gärna upp till 30 besök under en månad, det kan bli intensivt och ge stor spridning om du väljer ut bloggare som har olika läsekretsar. Dina närmaste vänner kommer kanske inte att hinna med att läsa allt, men huvudsaken är att det sprids ut till så många som möjligt under en intensiv period.

VILL DU GÖRA EN EGEN BLOGGTURNÉ? HÄR ÄR NÅGRA TIPS:
.

1. Planera noga:

 • Vilka bloggar kan besökas? Fundera BÅDE på bokbloggare och bloggare som har ett speciellt intresse av det du skriver om.
 • Hur många bloggbesök? Fundera på frekvensen. Ett nytt bloggbesök varje dag i en vecka, två veckor, en månad?  Ett i veckan under en månad eller två?
 • Vad blir mervärdet för bloggvärdarna? Se till att länka till deras bloggar från din egen. Du kan erbjuda dem att göra besök i din blogg vid lämpligt tillfälle – som intervjuobjekt eller gästbloggare
 • Skicka information till bloggvärdarna så de kan förbereda sina frågor. Texter om dig, om boken, kanske ett ex av boken  (ebok eller riktig bok) och t o m lämpliga frågor för dem att ställa.
 • Låt bloggvärdarna ställa 3-5 frågor  om boken, författaren, förlaget  eller kanske något helt annat.
 • Som alternativ till att bloggvärdarna intervjuar dig kan de t ex  recensera din bok, visa din boktrailer, låta dig gästblogga, dra ihop en frågepanel – fantasin sätter gränserna!
 • Be att bloggvärdarna också lägger en länk till din egen sida i samband med besöket.
 • Tillhandahåll bilder på dig själv och boken. Ha gärna ett större urval av bilder så det inte blir likadant hos alla bloggvärdar.
 • Sätt ett start- och ett slutdatum
 • Annonsera ut turnen på din blogg, i Facebook, Twitter och allt annat du kan komma på. Be bloggvärdarna göra detsamma. Skapa gärna en speciell “hashtag” för bloggturnen som kan användas på Twitter.
 • Gör ett turné-schema som presenteras på lämpliga sidor – gärna med en kort presentation av varje bloggvärd. Här ett exempel från min (och Sveriges)  första bloggturné (2007 – många länkar har upphört)

2. Under bloggturnén, några tips att fundera över (kommer du på fler? Kommentera gärna!):

 • Ge bort något till värdarna, t ex en bok
 • Ha en utlottning bland läsare som  följer hela turnén.
 • Gör en turnedagbok på din egen  blogg.

3. Efter bloggturnén kan det vara trevligt att:

 • Göra en pdf som beskriver hela  turnén – inkludera din egen dagbok, varje värdblogg och eventuella kommentarer.
 • Planera nästa turné, med en ny typ  av innehåll, t ex utdrag från boken.

Jag tar gärna emot författarbesök här på min blogg under DIN bloggturné! Lycka till!

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!