Nyblivna eller blivande författare brukar få rekommendationen att blogga, både från mig och många andra. Men jag får ofta frågan: “VAD ska jag blogga om? Jag vill inte prata om mig själv!”

I boken “Lyckas med bokutgivning” av Lars Rambe, Sölve Dahlgren och mig (kommer i december) skriver vi en hel del tips om detta. Här ett smakprov:

Blogga om din bok!
===============
Med bloggen kan du både locka nya läsare till din bok och fördjupa intresset hos dem som redan läst den. På någon de fasta sidorna på din hemsida är det bra att lägga ett smakprov ur boken men du kan dessutom använda bloggen för att lägga in korta smakprov ur andra delar av boken – eller ur en ny bok du skriver på.

All research som inte fått plats i boken är utmärkt bloggmaterial!

Om du har skrivit en roman du kan skriva om bokens:

  • Teman. Vilka är de teman som du har vävt in i din roman? Varför valde du dem? Vad är det som fängslar dig?
  • Personer. Låt dina bloggläsare lära känna dina huvudpersoner i boken. Finns det någon bakgrundsinformation som du kan ha med på bloggen (som inte fick plats i boken). Vilka är dina romankaraktärers  mest spännande, förtjusande eller irriterande drag?
  • Inspiration. Några av de vanligaste frågorna en författare får är: Varifrån får du dina idéer? Vad inspirerade till denna roman?

Om du har skrivit en faktabok kan du:

  • dela med dig av några av dina bästa tips. När du delar med dig information som besvarar en fråga, löser ett problem, visar ett enklare sätt att göra något, eller ger din läsarna något de behöver, blir viljan större att köpa din bok.
  • skriva om egna verktyg och metoder och/eller länka till sidor som inspirerat dig när du skrivit boken. Om du är den som leder läsaren till något som är till nytta för dem kommer de gärna tillbaka till dig.
  • Lägga in övningar för att låta läsarna  tillämpa principerna i din bok. En övning kan både visa styrkan i  din bok, för dem som inte läst den ännu, och låta någon som redan läst att fördjupa sig i ämnet.

Har du fler förslag om bloggandet runt boken?  (och sedan har vi 7 andra ämnen att tipsa om 🙂

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!