Jurgen Wolff skriver i sin mycket läsvärda blogg om att göra en karta för stora skrivprojekt. Jag känner igen min egen process i hans beskrivning. Den roman jag skriver började som några hastigt nedtecknade punkter i en anteckningsbok innan jag snabbt övergick till en mindmap där jag fortsätter att bygga grunden till storyn. Jag skriver också huvuddragen i scenerna (syfte, konflikt, karaktärsutveckling, undertext, hur handlingen förs vidare osv) i  min mindmap och exporterar sedan allt till Word för att skriva vidare. Såhär ser min karta ut just nu, om än lite hemligt beslöjad. Scenerna ligger under den gula bubblan till höger och alla detaljer jag vill få med ligger i den stora kartan till vänster.

Här kan du läsa mer om mindmapping och hitta programvaror. Xmind är en bra gratisvariant.

Hur jobbar du?

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!