Warning: Use of undefined constant OP_AWEBER_AUTH_URL - assumed 'OP_AWEBER_AUTH_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 312 Warning: Use of undefined constant OP_GOTOWEBINAR_AUTH_URL - assumed 'OP_GOTOWEBINAR_AUTH_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 330 Warning: Use of undefined constant OP_ONESHOPPINGCART_CONNECT_URL - assumed 'OP_ONESHOPPINGCART_CONNECT_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 348 Warning: Declaration of OptimizePress_Blog_Comments_Module::display_settings($section_name, $config = Array) should be compatible with OptimizePress_Modules_Base::display_settings($section_name, $config = Array, $return = false) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/modules/blog/comments/comments.php on line 482 10 sätt att hålla motivationen uppe hela året - Ann Ljungberg Författarcoach

Har du också  “nystartskänsla” såhär i januari? Jag har fått MASSOR av mail där ni skriver “I ÅR SKA JAG SKRIVA MIN BOK!”

Jättekul, jag hoppas verkligen det blir så. Men du känner kanske igen dig i att motivationen kan börja dala när allt annat pockar på.

Här är några tips för hur du kan hålla motivationen uppe hela året.

1. Sätt mål med ditt skrivande och se till att ha en massa små delmål så inte det stora blir för överväldigande.  Fungerar du bäst med morot eller piska? 
Morot: ge dig själv små belöningar när du gjort det du tänkt dig. T ex att få skriva den där efterlängtade och genomtänkta scenen som nästan kommer att skriva sig själv bara du skrivit klart den här svåra …
Piska: offentliggör dina mål – det kan hjälpa om du har någon eller några som hejar på dig.

2 . Avstannar skrivandet för att du har så mycket annat att tänka på. Gör en “inre skrivbordsröjning” genom att skriva ner ALLT som rör sig i huvudet just nu – alla borden och måsten och allt du oroar dig för. Ta 10 -15 minuter och försök verkligen få ner ALLT. Så här såg min “städning” ut i morse (suddigheten är avsiktlig 🙂 ):

Den övningen har flera syften. Dels är det enklare att faktiskt fokusera på en enda sak – t ex skrivandet av romanen – när alla störande tankar kommit på pränt. Hjärtat blir lite lättare! Och dels kan du gå igenom allt du skrivit och markera alla saker som du inte har kontroll över. Bort med dem! Övriga kan kategoriseras och prioriteras (men jag skulle vilja föreslå att vänta med det tills efter du har haft din skrivstund!)

3. Gå med i en skrivgrupp eller skaffa en coach som kan hjälpa dig att hålla målen och peppa och hjälpa dig hitta nya vinklar när det tar emot.

4. Lägg ifrån dig manuset en tid och fundera på vart det håller på att ta vägen. Har berättelsen gått åt något annat håll än du tänkte dig från början. Gå tillbaka och se över dina första tankar. Kan du t ex beskriva berättelsen i en mening? Är det en annan mening än du eventuellt tänkte dig från början?

5. Ha möten med dina karaktärer (som AC Collin tipsade om i Skrivadventskalendern) om det tar stopp någonstans. Fråga dem vad de vill göra!

6. Läs om andras vedermödor – du är inte ensam! Titta på bloggsamlingarna om skrivande – denna är på svenska och denna på engelska.

7. Schemalägg ditt skrivande så att du verkligen gör plats för det i din fyllda tillvaro. Bestäm när och hur mycket du ska skriva. Ett tips kan vara att bryta mitt i en mening när du avslutar dagens skrivpass – då kan det bli enklare att komma igång nästa dag. Fundera också på att göra en liten ritual för skrivandet som motiverar dig – t ex att dricka en viss sorts té eller höra en speciell låt när du sätter igång.

8. Några vanliga anledningar till att motivationen dalar är att du inte tycker att berättelsen håller. Språket känns simpelt eller högtravande, storyn är alldeles för enkel eller för komplicerad, karaktärerna är urtrista och ingen kommer ändå att vilja läsa … Här finns två angreppssätt. Det ena är att låta manuset vila några veckor och sedan läsa från början – jag lovar att du kommer att se förtjänster med texten! Det andra är att trotsa din rädsla och leda och skriva ändå (kolla gärna  in Johanna Wistrands tips “Skriv ändå” genom att anmäla dig till hennes nyhetsbrev). Dessa två angreppssätt kan förstås kombineras.

9.  Tänk igenom vad du vill med ditt skrivande. Kommer det ur din egen vilja eller känns det som ett krav från omgivningen? Vad skulle det innebära om du avbröt skrivprojektet?

10. Fundera över dina värderingar.  Vad är det som du är mest motiverad att göra? Hur väl passar ditt skrivprojekt in i bilden av vad som betyder mest för dig?

Tack Cecilia Asp för värdefulla bidrag till listan!

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!