Det finns författare som sätter sig ner varje dag och bara skriver, utan att tänka att det skulle vara något problem med det. Lyckliga dem! Och så finns det vi andra som skjuter upp, inte hinner med bland allt annat som ska göras, får skrivkramp och allt vad det är. Här är några tips för oss:

1. Gör ett schema för skrivandet – så att det verkligen får plats i ditt liv. Om det inte funkar – Gör ett ickeschema! Vi skjutauppare är specialister på att göra scheman och planera men älskar att bryta våra egna regler. I ett ICKE-SCHEMA lägger du in allt som du vet att du bara inte kan komma undan (sova, äta, plugga, jobba, umgås osv) och sedan räknar du ut hur många timmar i veckan som blir över för skrivandet.

2. Försök skriva varje dag – om det så bara blir 5 minuter. Regelbundenheten gör att skrivandet blir en vana som du får svårt att släppa.

3. Tänk på skrivandet när du inte hinner sätta dig ner och skriva. Ha som målsättning att tänka ut minst 2 nya skrividéer varje dag – en ny lösning på ett intrigproblem, en ny scen i din bok, en ny bloggidé, en ny bokidé … 

4. Jobba med 100-listor för att komma på djupet i ditt skrivande eller för att lossa spärren när skrivandet inte riktigt vill sig. Välj ut ett ämne eller en fråga och skriv den högst uppe på sidan. T ex “Hur ska jag introducera min huvudperson?” och skriv sedan 100 olika alternativ. Yes, 100! Stanna inte innan du kommit dit.   När du sedan läser igenom listan kommer du förmodligen att upptäcka mönster som upprepar sig – vad säger de dig? Mycket kommer att vara skräp (Ja, det är tillåtet!) men sannolikheten att du har kommit på en riktigt bra lösning är stor.

5. Lider du av “skrivkramp”? Det finns många övningar – även på denna blogg – för att komma igång med skrivandet. Men ta gärna ett steg tillbaka också och se om det är något annat i livet som gör att du inte låter kreativiteten komma fram genom skrivande nu. Äter du en massa skräpmat? Sover du för lite? Är du stressad? Se över din livsstil och prova gärna att äta nyttigare, meditera mm. Förutom att du kommer att må bättre kommer din kreativitet att få näring.

6. Stäng av din inre redaktör när du skriver ditt första utkast. En produktiv författare kommer till änden av sitt projekt genom att skriva det från början till slut. Och sedan börja om igen – med redigeringen. Som då också blir en rolig kreativ process istället för trist småpet.

7. Testa några produktivitetsverktyg och hitta ett som passar dig. Några exempel: Sätt upp en ordräknare på din hemsida så alla kan följa dina framsteg med boken. Gör ett mål för varje vecka och följ upp med en veckorapport. Skaffa en coach eller skrivarkompis som du kan rapportera framsteg till och diskutera eventuella hinder med. Sätt upp en projektplan med delmål och belöningar …

Kommentera gärna om du har några egna tips som har fungerat bra!

Om du skulle vilja jobba vidare med sådana här grejer finns det en kurs i ämnet –  Produktiv författare . Det är en självstudiekurs – du kan börja när som helst.

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!