Den bästa investeringen jag gjorde under 2012 var att skaffa en iPad. Den har underlättat arbetet, gjort mig ännu mer flyttbar, och hjälpt mig  återuppväcka en del kreativa lustar. Jag använder den nästan jämt. Här får du tips om 111 saker jag gör med min iPad (det finns många fler saker att göra , men det här är alltså vad jag gör 🙂 – förhoppningen är att du ska hitta några egna grejer här) – uppdelat i 10 avsnitt.

(Jag har inte gjort några länkar till apparna, du hittar dem enkelt med sökfunktionen i appstore)

 1. läser och kommenterar manus. Om manuset är i Word använder jag Quickoffice och om det är i PDF använder jag iAnnotate, båda med bra kommentarsfunktioner. Kan läsa varsomhelst och slipper dubbelarbete med överföring av kommentarer (som det blir med Sony-läsplattan t ex – men jag älskar den fortfarande för läsning i starkt solljus).
 2. planerar alla mina aktiviteter i Crosscheck. Har äntligen lärt mig under 2012 att inte skriva en massa listor överallt utan göra en masterlista för bra överblick. Med korsreferenser i Crosscheck kan man gruppera efter projekt, datum, prioritet osv samtidigt. Har provat många produktivitetsappar och fastnat för denna.
 3. skriver – allt från blogginlägg till artiklar, faktabok och roman. Använder helst den enkla appen iA Writer som har ett utökat tangentbord med bl a praktiska piltangenter för att backa utan att sudda. För bokskrivning finns en en massa roliga appar som jag har provat, det kommer en artikel om det i nästa nummer av Skriva som kommer ut 26 februari. Och sedan skriver jag nog ett blogginlägg om det 🙂
 4. bloggar – först med WordPress-appen. Och när det visade sig att den inte räckte till för bilder mm investerade jag i BlogPad Pro för 38 kr.
 5. ritar och målar. Det här är underbart!! Jag är nämligen helt kass på att rita men det finns appar som har plockat fram den där barnsliga glädjen och gett mig tron på att jag kan i alla fall kan. Det är så roligt. Jag har nog ett 20-tal rit-appar. Allra allra bäst gillar jag Paper by FiftyThree där det blir såhär fint: Test.PNG Den finns i en gratisversion med begränsade verktyg men det kostar under hundralappen att uppgradera och få alla verktyg – mindre än att köpa en vacker anteckningsbok. Jag använder den bl a för att göra statusuppdateringar i Facebook varje dag.  En annan favorit är My Brushes Pro som jag lyckades fånga upp en dag när den var gratis (se till att skaffa AppsGoneFree för att få info om gratisappar varje dag!).  Vill också nämna Art Set och Sumo Paint bland favoriterna. Uppdatering: ännu en favorit är Drawing Box där man kan exportera teckningar med transparent bakgrund.
 6. tar bilder – och redigerar dem. Ojojoj vilken massa roliga fotoappar det finns! För att rita på bilder. färglägga bilder, manipulera och göra kollage, you name it. Några av mina favoriter är PicPlayPost där man kan varva foton och videosnuttar i collage, Tracing för att kalkera ett foto, 360 för att göra jättebreda bilder, Tourist Eraser för att plocka bort rörliga delar (människor, bilar etc) ur bilder, ArtInPhoto för att plocka ur delar av bilder på ett konstnärligt sätt, PS Touch som är en lättvariant av Photoshop, XnShape där man kan skapa loggor och andra grafiska element från foton, PhotoInWord HD där man kan skapa texter med sina bilder i och Etchings som gör om bilderna till frimärken, sedlar mm. Bara för att nämna några.
 7. nätverkar i Facebook – gör jag nästan uteslutande från paddan numera. Det fungerar bra att dela inlägg, ladda upp bilder mm med Facebook-appen.
 8. befinner mig då och då i andra sociala medier som Twitter (men jag använder hellre Hootsuite-appen), LinkedIn och Pinterest som alla har bra appar.
 9. mailar – såklart. Gillar att man i iPadens inbyggda inkorg kan se flödet från flera mailkonton samtidigt. Men sökfunktionen är dålig, går sällan att hitta äldre mail trots att de finns på servern.
 10. läser tidningar – dels genom att surfa med en webbläsare men inte minst genom tidningsappar som Paperton (där jag alltid skaffar tidningen Skriva) och Pocketmag  (som har en del engelska tidningar jag gillar att läsa, t ex Psychologies där min engelska coach Suzy Greaves just blivit chefsredaktör). Önskar att fler svenska tidningar och magasin tog steget!
 11. läser böcker – i appar som Kindle (där har jag bytt ut nästan hela mitt referensbibliotek av skrivar- och businessböcker mot digitala motsvarigheten), Bluefirereader (lånar böcker på svenska bibliotek, yay!) och Bokon (köper billiga svenska eböcker)

OK, det var första tiondelen. Det kommer mer! Har DU några favoritappar inom de 11 kategorierna jag pratat om här?

 

 

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!