Warning: Use of undefined constant OP_AWEBER_AUTH_URL - assumed 'OP_AWEBER_AUTH_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 312 Warning: Use of undefined constant OP_GOTOWEBINAR_AUTH_URL - assumed 'OP_GOTOWEBINAR_AUTH_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 330 Warning: Use of undefined constant OP_ONESHOPPINGCART_CONNECT_URL - assumed 'OP_ONESHOPPINGCART_CONNECT_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 348 Warning: Declaration of OptimizePress_Blog_Comments_Module::display_settings($section_name, $config = Array) should be compatible with OptimizePress_Modules_Base::display_settings($section_name, $config = Array, $return = false) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/modules/blog/comments/comments.php on line 482 Veckans gäst: Jack A - Ann Ljungberg Författarcoach

Veckans gäst Jack A berättar för oss om en dyrköpt erfarenhet under arbetet med sin bok “Det skulle kunna hända dig” som givits ut som e-bok på Pupill förlag.

Omslag

 

En expert är en person som har gjort alla misstag som är möjliga inom ett begränsat område. Det har Niels Bohr sagt. Jag är ingen expert, men har i alla fall begått ett misstag. Kanske kan vi alla lära oss något av det?

70 sidor måste bort. Jag hade slitit med mitt manus Det skulle kunna hända dig i långt över ett år och trodde att jag nästan var i mål. Ingenting kunde vara mer fel. 70 sidor måste bort, dramaturgin fallerade. Inte nog med att 70 sidor måste bort, de behövde dessutom skrivas om. Från grunden.

Efter gråt och tandagnisslan bestämde jag mig för att göra om och göra rätt. Men hur skulle det gå till?

En kurskamrat till mig hade jobbat helt annorlunda. Istället för att låta strukturen växa fram under skrivandets gång hade hon satt strukturen först. Alla kapitel i ordning. Under varje kapitelrubrik hade hon skrivit ner ungefär tre meningar om vad kapitlet skulle handla om. Hon fick respons på strukturen, gjorde ändringar och först därefter började hon skriva.

Det var så även jag skulle göra!

När min struktur väl satt på plats var det som om orden strömmade ur mig. Det kändes fantastiskt att få ägna sig enbart åt skrivandet, utan att behöva oroa sig över vart manuset var på väg.

Det tog mig månader att färdigställa manuset och jag kom aldrig upp i samma sidantal. Men om jag inte hade arbetat på det nya sättet skulle jag förmodligen aldrig ha rott manuset i hamn.

Det som fungerar bäst för mig behöver inte fungera bäst för dig. Vissa skulle kanske hävda att struktur förstör spänningen och skaparglädjen. Men en sak är säker: Det är betydligt mer tidsödande att komma tillrätta med logiska luckor och dramaturgiska defekter i efterhand. Det vet jag, genom en dyrköpt erfarenhet.

Bokens hemsida: http://detskullekunnahandadig.com

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!