Solve-Dahlgren-foto-Anna-Bristrand-liten

Foto: Anna Bristrand

Sölve Dahlgren är journalist (dagstidning, veckotidning, månadsmagasin), författare samt VD på Hoi Förlag (där han även är en av grundarna). Har skrivit tre ungdomsromaner i serien “InnebandyPiraterna” och de två fackböckerna “Lyckas med bokutgivning” och “Lyckas som författare”. Till våren släpper han en ny roman.

Varje ord räknas

Hur mäter man framsteg som författare? Det allra enklaste och mest konkreta sättet att se att arbetet med ett manus går framåt är ordräkning. För min egen del har det blivit ett mantra, att mäta min egen ordproduktion varje dag och bokföra (!) den i en skrivardagbok. Nu kan det låta som om jag alltid gjort det och skriver varje dag. Men så är inte riktigt fallet. Jag skrev för flera år sedan ett blogginlägg om hur man kunde sätta av 23 minuter varje dag för att börja någonstans.

Snabb resumé av hur jag blev författare: skrivit sedan barnsben, blev journalist (1991) och skrev 100.000-tals ord varje år, skrev lite noveller (några publicerade i veckotidningar runt 1995) och jobbade ständigt med Den stora romanen samt otaliga idéer till romaner. Någon gång i slutet av 2008 och början av 2009 bestämde jag mig att nu var det dags att skriva färdigt en roman. Inte bara påbörja utan slutföra. Började skriva det som skulle bli InnebandyPiraterna och publicerade varje vecka ett nytt kapitel, som en följetong. Höll nästan det tempot hela tiden och framåt sommaren/hösten hade jag ett färdigt manus. Hade under processen bestämt mig för att inte skicka in och vänta och hoppas utan ta saken i egna händer. Egenutgivning. Läste allt jag kom över om Self-Publishing, gick en kurs hos Ann Ljungberg om Att ge ut din egen bok hosten 2009 samtidigt som jag förberedde InnebandyPiraterna 1 som kom ut den 15 november 2009. Därmed var jag också författare. Äntligen. Av bara farten skrev jag ytterligare två böcker i samma serie (tvåan kom i augusti 2010 och trean i december 2011 samtidigt som jag berättade för alla att det skulle bli tio böcker i den serien). Däremellan skrev jag fackboken Lyckas med bokutgivning i december 2010 tillsammans med Ann Ljungberg och Lars Rambe.

Men min karriär som skönlitterär författare gjorde lite halt. Inte för att läsarna saknades. Nästan varje vecka kommer det mejl från barn och ungdomar och föräldrar som läst de tre första böckerna och vill läsa fortsättningen. Totalt har de sålts i över 7000 exemplar nu och fortsätter sälja. Så egentligen är det “bara” att skriva klart de där återstående sju delarna.

Det beslut jag tog 2009 var att en dag i veckan skulle vigas åt mitt eget författarskap. I kombination med min egen konsultverksamhet där jag jobbar med digitala nyhetsbrev (riktigt korta texter), webbtexter (lite längre) och kundtidningar (ytterligare lite längre texter) fungerade det rätt bra de första tre åren. Men i november/december 2010 startade vi också Hoi Förlag (jag, Lars och Ann) och det har växt till något riktigt spännande. Men också något som tagit tid från mitt eget författarskap, tyvärr.

Samtidigt, när jag tittar tillbaks på hur jag skrev mina första tre romaner, så har man aldrig tid att skriva. Eller det finns alltid tid att göra det, bara man tar sig tiden. Struntar i att se den där tv-serien, prioriterar skrivtid före något annat. Hittar rutiner och bra skrivplatser. Så därför försöker jag just nu återerövra mitt författarskap. I september kom boken Lyckas som författare som är en uppföljare till Lyckas med bokutgivning som har ännu större fokus på de vägval man kan göra som författare när det gäller att välja förlag, egenutgivning eller någon hybridmodell. Hur man jobbar med marknadsföring och försäljning av sin bok.

Vill man bli en framgångsrik författare så finns det två saker som gäller: produktivitet och aktivitet. Med några få undantag så är de författare som lyckas väldigt produktiva. De skriver nya böcker i högt tempo och de jobbar aktivt med signeringar, föreläsningar och press. De senaste två månaderna har jag återerövrat mitt skrivande. Varje morgon (nästan) ställer jag klockan en-två timmar före den tid då jag normalt skulle stiga upp, går upp, duschar, gör lite frukost och sätter mig vid köksbordet med min laptop och skriver. Det blir 500-2000 ord varje morgon och sakta men säkert närmar jag mig en färdig roman som nu är planerad för utgivning till maj-juni 2014. Faktum är att jag ligger lite efter deadline. Manus skulle varit klart redan. Samtidigt har jag inte på någon av mina tidigare böcker varit klar så långt före utgivning. Men den här boken ska förstås bli min bästa hittills. Det är nämligen ytterligare en effekt av produktivitet. För att utveckla sitt skrivande behöver man skriva mycket. Övning ger färdighet, framför allt om man har en duktig lärare i form av coach/redaktör.

Det manus jag skriver nu är faktiskt vad jag hoppas blir fjärde eller femte gången gillt. Har snart tappat räkningen. Men i grunden är det en idé som föddes redan för 15-20 år sedan och som jag sedan påbörjat men inte slutfört i flera omgångar. Jag har nog redan skrivit 1,5 roman räknat i textlängd som jag lagt på mitt digitala sopberg över ofullbordade projekt. Varje version har dock en helt egen infallsvinkel. Samtidigt som det blivit mer storslaget har det också blivit mer småskaligt, mer nära och mer personligt. Jag inser att de saker som jag skriver nu och de tankar som ligger bakom den nya versionen är något som jag aldrig hade kunnat åstadkomma som 25-åring eller 35-åring. Både språk och livserfarenhet präglar förändringen av texten och angreppssättet. Parallellt med slutspurten på manus (framflyttad deadline från 16 dec till 31 dec) funderar jag över hur releasen och lanseringen av denna nya roman ska bli större än någon av mina tidigare. Detta samtidigt som jag brottas med författarens ständigt närvarande fråga: är det här egentligen bra? Kommer läsarna att gilla det? Kommer kritikerna att älska det?

Det enda jag vet är att jag haft roligt när jag skrivit. Jag har skrattat åt formuleringar (först nu slår det mig att redaktören kommer att mörda några av dessa darlings) och fyndigheter och lagt pussel med alla karaktärer och intriger. Försökt kombinera livspussel med romanpussel. Bitarna börjar falla på plats, det är bara några kapitel kvar att skriva som ska sy ihop alla lösa trådar och skapa en värdig final.

Blir du nyfiken på romanen? Passa på att lämna din epostadress på min författarsida så skickar jag ett mejl när det finns mer att berätta!
http://solvedahlgren.se/intresse/

Slutligen förmedlar jag ett råd från en gammal redaktör jag jobbade med på Allers 1995. Vi pratade om skrivandet och jag sa konstaterade att det var svårt att hitta tid eller ta mig tid till att skriva färdigt min roman. Han sa “sätt igång och gör det nu, det kommer aldrig att bli enklare att hitta tiden. Tro mig”. Och naturligtvis hade han rätt. Vill du skriva en roman så börja idag, vänta inte till nyårsdagen då alla andra nyårslöften ska förverkligas. Vänta inte tills barnen flyttat hemifrån, tills du bytt jobb eller tills du blivit pensionär. Skriv idag. Stäng ner den här webbläsaren och börja skriva!

Och vill du läsa något av det jag skrivit så kan du hitta mer information här:
www.solvedahlgren.se
www.innebandypiraterna.se
bok.hoi.se/LSF
bok.hoi.se/LMB
www.facebook.com/SolveDahlgrenAuthor
http://hoi.se/noveller/en-massmejlares-bekannelse/ (min senaste novell släpps runt nyår)

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!