Warning: Use of undefined constant OP_AWEBER_AUTH_URL - assumed 'OP_AWEBER_AUTH_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 312 Warning: Use of undefined constant OP_GOTOWEBINAR_AUTH_URL - assumed 'OP_GOTOWEBINAR_AUTH_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 330 Warning: Use of undefined constant OP_ONESHOPPINGCART_CONNECT_URL - assumed 'OP_ONESHOPPINGCART_CONNECT_URL' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/framework.php on line 348 Warning: Declaration of OptimizePress_Blog_Comments_Module::display_settings($section_name, $config = Array) should be compatible with OptimizePress_Modules_Base::display_settings($section_name, $config = Array, $return = false) in /storage/content/01/152501/annljungberg.se/public_html/wp-content/plugins/optimizePressPlugin/lib/modules/blog/comments/comments.php on line 482 Veckans gäst: Åsa Schwarz - Ann Ljungberg Författarcoach

Åsa Schwarz

Foto: Magnus Fond

Vi skriver sorglöst om blodiga kroppar, förruttnade lik och lågor som sprider sig upp längs husväggar. Med en morbid entusiasm plöjer vi obduktionsprotokoll och letar på nätet efter det mest verksamma giftet. Det är så vi gör, vi spännings- och deckarförfattare. Det är en lek i fantasin, en spännande utmaning att bygga den bästa gåtan. Vi väver ihop mörka familjehemligheter med händelser i nutid. Vi kryddar våra böcker med ond bråd död och olycka. Missfall. Övergrepp. Hat.

Sedan går vi hem, tar ett glas vin och myser i soffan med våra nära och kära. Inte en tanke ägnar vi åt eländet vi skapat. All smärta vi tecknat ned och broderat ut. Vi lägger upp fötterna och slappnar av efter en av dag hårt, kreativt arbete. Vi andas ut och njuter av våra liv.

Men tänk om våra historier inte stannar i fantasin? Tänk om det vi skriver blir verklighet? Tänk om vi mot vår vilja dikterar vad som ska hända i framtiden? Tänk om vi blir Gud. Tänk om.

Det här är grundtanken bakom min senaste roman Lust. Den började som en kortnovell som jag skrev långt före jag skrivit min första bok. Jag kommer ihåg hur jag satt i min tvåa vid Medborgarplatsen och skrev den på kvällarna efter arbetet. Samma tvåa som huvudpersonen bor i. Jag hittade novellen långt nere i gömmorna när mitt förlag, Mix (Bonnier), frågade om jag hade några noveller över. Istället för novell, fick de en roman.

Miljön är tagen ur bokbranschen med det stora förlaget på Sveavägen som mittpunkt. Vi får möta agenter, författare och läsa om internationella förhandlingar om rättigheter. Om du har anknytningar till branschen kanske du som Johanna Lindbäck i Bokhora har lätt att känna igen dig. (länk: http://bokhora.se/2013/lust-asa-schwarz/)

Hela boken osar av svartsjuka. Vår huvudperson Sara dras in i ett triangeldrama med förläggaren Anders som är gift och inte lämnar sin fru trots löfte efter löfte. Min stora utmaning var att hitta hennes svartsjuka och ilska. Själv satt jag och skrev i en villaidyll i förorten med en bebis sovande rofyllt i knäet.

Lust har en lite annorlunda fortsättning. Sara själv har släppt en egen e-novell som heter Viskningar. Den går att läsa fristående men har du läst Lust kommer du förstå hela sammanhanget den är skriven i.

Nu ska jag packa min väska och lämna familjen några dagar. Jag ska resa till en liten stuga i skogen för att skriva på nästa bok. Jag ska skriva om ond bråd död och förföljelse, om olycklig kärlek och internationella sammansvärjningar. Tänk om det jag skriver blir verklighet? Tänk om jag mot min vilja dikterar vad som ska hända i framtiden? Tänk om jag blir Gud? Tänk om.

/Åsa Schwarz

 

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!