Catrine Tollström

Mitt namn är Catrine Tollström. Jag sitter framför datorn med goja på axeln, katt i knät, åsnor utanför fönstret och en hund på mina frusna tår. Alltid med kakburken inom räckhåll.

Debutromanen Bödeln Frälsaren Observatören tog tio år att skriva, något som har med min annorlunda arbetsprocess att göra. Denna mycket systematiska modell beskriver jag lite kort här. Nu ska jag istället redovisa fyra knep som inte har hjälpt mig det minsta mot skrivkramp. Avslutningsvis tänker jag sedan nämna fyra saker som däremot har funkat helt lysande för att elda på mitt skrivande.

Affirmationer

Ni vet det där med positiva budskap som ska upprepas för att bli till sanningar i hjärnan. Som före detta kurator har jag hjälpt många att hitta affirmationer som känns rätt för dem. För egen del? Inte lika lätt. Självkänslan är det liksom inget fel på. Därför satsade jag på en uppmaning och klistrade texten ”JUST DO IT!” på min laptop. Smart, verkligen. Dessa ord kan ju faktiskt betyda att jag måste kolla facebook utan dröjsmål, behöver städa skrivbordet omedelbart, bör äta en kaka genast. Ja, ni fattar.

Belöningar

Provade att lova mig själv en kaka i belöning för varje färdig A4-sida. Ha! Who was I kidding? Vill se den gladiator som skulle kunna hindra mig från att äta kaka när jag behöver äta kaka. Och att bara ta en …

Mål

Jag är en överambitiös människa. Tänk dig alla överambitiösa personer du hittills har träffat gånger tio. Vi snackar därför orimligt höga delmål. Bara för att jag ville skriva tio sidor om dagen betydde inte det att jag någonsin hann skriva så många. Misslyckanden kan leda till prestationsångest och besvikelse, och vi vet ju alla vad det kan göra med kreativiteten. Långsiktiga resultatmål och dagliga ambitioner funkar bättre för min del.

Göra upp med anhörig om handgripliga påtryckningar

Vissa dagar skulle jag hellre simma bland krokodiler än sätta igång datorn. Då kunde det hjälpa om min sambo helt enkelt släpade mig till tangentbordet, hotade med att äta upp mina kakor om jag inte skrev, tryckte på knappen och öppnade mappen med min text. Så fort jag såg gårdagens arbete upptäckte jag alltid något att redigera och sedan blev det en framtida svårighet att slita mig från texten. Obs! Kom ihåg att fastställa gränser om du testar denna metod. Att gömma någons hallonbakelse. Sådant kan faktiskt utlösa krig på riktigt!

Att prioritera skrivtid

Ovanstående var alltså de fyra knep mot skrivkramp som funkat sämst för mig. Innan jag berättar vad som funkat bäst ska jag nämna några ord om tiden kring bokutgivning. Utan att göra alltför mycket reklam för Bödeln Frälsaren Observatören kan jag berätta att det är en spänningsroman med överraskande vändningar, psykologiskt djup och ett persongalleri utöver det vanliga. En stor samling underbara recensioner finns här.

Från att vara universums mest korkade när det gäller datorer har jag det senaste året lärt mig att bygga upp en hemsida som faktiskt är riktigt snygg. Jag har också jobbat hårt på att marknadsföra min facebooksida och på att sprida min coola boktrailer, gjord på en helg av gamla skakiga semesterfilmer. Har även lyckats få till ett läsfrämjande klipp med en bokläsande hund och en tjuvaktig åsna. Dessutom har jag blivit hyfsad på att prata inför publik. Snacka om utvecklande! För att hinna med bokskrivande och marknadsföring, plus mitt ”riktiga” jobb samt djurskötsel, har jag prioriterat bort allt annat de senaste åren. Fysisk träning kan man få av att jogga runt och stoppa sina flyers i folks brevlådor. Att skippa tv-tittande, nöjen och social kontakt är lätt när skrivande är det roligaste som finns. Ändå vill jag vifta med ett varningens finger. Släkt och vänner kan det vara bra att höra av sig till någon gång om året. Dessutom blir man yr av att minska sin sömn och det är inte till gagn för skrivandet, såvida du inte skildrar en romanfigur som är allmänt trögtänkt och förvirrad förstås. I synnerhet bör man komma ihåg att ens sambo faktiskt inte bara är en främmande figur som sköter hushållet. De fyra saker som för min del funkar helt lysande mot skrivkramp är nämligen musik, poesi, natur och framförallt kärlek. Massor av kärlek.

Tack för mig! Håll kreativiteten på topp och hoppas vi syns framöver!

/Catrine Tollström

Mer om mig kan du läsa här.

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!