Prestationsångest är något som de allra flesta av oss har i olika skeden av vår skrivande process. Vissa har det mest hela tiden (jag själv, ironiskt nog), andra har det i tidiga skeden, en del när de väl är färdig med den skapande processen och ska gå in i redigeringen, och en del när de är redo för att lansera. Perfektionismen blir total och nojorna om att man inte duger och att andra människor hela tiden skriver bättre är mer produktiva och framgångsrika blir outhärdliga …

Det här är tips som jag tycker brukar funka för mig (men trots det brukar jag glömma bort dem om och om igen). Hoppas i alla fall att de kan komma till nytta för någon.

Vad är nästa lilla steg?

Vi kreativt skapande människor tenderar ofta att fokusera på det stora slutmålet med våra idéer och alster. Just att vi ger oss in i att skriva färdigt en roman, eller till och med en hel serie böcker skapar oundvikligt en stress. Vi ser det stora målet och det kan kännas oöverstigligt. Dessutom ska det vara perfekt även om det är den första gången vi gör det.  Det är lätt att bli handlingsförlamad, tappa sugen, gå in i detaljer eller helt enkelt skjuta upp den själva skrivande processen till ett senare tillfälle.

Jag menar inte att det är dåligt att ha en stor vision, det är helt nödvändigt! Men vi behandlar ofta den skrivande processen enbart som en väg till slutmålet istället för det roliga, kreativa och lustfyllda arbetet som det faktiskt är.

TIPS: Vad är nästa lilla steg som du kan bli klar med?

Använd små skrivstunder

Vi tänker ofta att vi behöver lång tid för att verkligen sitta och tänka och skriva. Men få av oss har den lyxen i vardagen. Att kunna använda de små stunderna kan i sin tur sänka prestationshetsen (den självpåtagna), för det är omöjligt att tänka att man ska hinna skriva särskilt mycket på en halvtimme. Men det räcker för att sätta igång hjärnan och kan öppna upp för oväntad energi och skrivlust.

TIPS: Använd dig av korta skrivstunder som sätter igång processen.

Behåll en del för dig själv – men våga också be om hjälp

Genom att prata om att man skriver inför andra kan ha både positiva och negativa konsekvenser beroende på vilka dessa människor är. Är man inne i en period med mycket prestationsångest är det hög risk att det sätter onödig press att prata om skrivande med folk som inte förstår den kreativa processen. Dessa kommer att fråga ”Hur går det med skrivandet då?”. Då tvingas antingen ljuga/undanhålla sanningen för sig själv och andra eller tvingas förklara sina egna våndor och få jobbiga tips och följdfrågor som man inte vill ha.

Samtidigt kan ju det vara just hjälp att komma vidare som man behöver. Och att då ha tillgång till en grupp med andra skrivande människor som förstår processen, eller någon som man litar på i dessa frågor kan vara guld värt. Ventilerar man sin prestationsångest och lyssnar på andras, kan man också få syn på sina rädslor med ett annat perspektiv. Kanske får man höra just de ord man själv behöver…

TIPS: Behåll din skrivprocess för dig själv minska på pressen eller dela den med utvalda personer som du litar på för att lätta på trycket.

Gör skrivandet lustfyllt

Lusten och energin till att skriva är vår största naturtillgång som författare. Den behöver vårdas. När energin är låg så kommer det troligen inte komma ut särskilt mycket. Istället för att då försöka pressa fram något, kan du satsa på att göra saker som skapar bra förutsättningar för att behålla din energi. Till exempel att undvika att straffa dig själv för allt du inte gjort… och i stället se till vad du skulle kunna göra i din vardag för att frigöra tid och ge dig själv lite pepp och belöning för det som du faktiskt åstadkommit. Och kanske för en stund strunta i att tänka på disciplin, karriär, vad allt ska bli, och börja leka lite mer.

TIPS: Krysta inte fram text när det dränerar din kreativa skaparlust, skapa istället förutsättningar för att behålla den. Till exempel genom att göra skrivövningar och tillåta dig själv ”onödigt” skrivande.

Intryck ger avtryck

Ett av sätten att uppbära energi och skrivlust är att få nya intryck. Det är lätt att man försummar sin lediga tid och lägger den helt på att prestera.

Ta tid att träffa nytt folk, gå kurser, på konserter, se pjäser, gå på café, resa, åka runt planlöst, ta risker, osv. En författare som inte fyller på sina kreativa reserver riskerar att gå på tomgång. Klart man känner prestationsångest om man inte har något att skriva om!

TIPS: Ta dig ut ur din lilla prestationsbubbla och fyll på intrycksreserverna!

Avundsjuka visar dig dina drömmar

Vi jobbar med det vi har – de förmågor, de historier som kommer till oss och våra ambitioner. Detta är något vi kan utveckla, förfina och ta oss an, men vi kan inte bli någon annan. Och även om det finns benhård konkurrens så har du faktiskt rätt att försöka. Det är bara du som kan berätta din berättelse på ditt sätt. Det finns alltid någon som har ”kommit längre”. Men vad spelar det egentligen för roll för historien du vill berätta?

TIPS: Kartlägg de personer som du är avundsjuk på eller jämför dig med. Vad hos dem är det som du skulle vilja uppnå? Läs mer i detta inlägg: http://www.annljungberg.se/2015/05/avundsjuka-en-dromindikator/

Undvik att värdera innan det är klart

Jag har skrivit om detta förut, men just att undvika att värdera sin text innan den är färdig kan släppa mycket av ångesten och få en att koncentrera sig på att bli färdig med råmaterialet istället för att hamna i perfektions-pill. Separera skrivprocessen från redigeringsprocessen och förebygg handlingsförlamning.

TIPS: Läs: http://www.annljungberg.se/2014/06/jens-skrivtips-skriv-forst-redigera-sen/

Analysera din prestationsångest

Många kreativa människor skulle säga att deras prestationsångest framförallt kommer från dem själva. Men det kan vara värt att gå djupare in i det än att bara lämna det där. Att just hitta kärnan i varför man känner sig tvingad att prestera och ständigt sätter till synes oöverstigliga mål och krav på perfektion har oftare än djupare anledning. Särskilt när det bildar ett mönster.

TIPS: Att använda sig av terapi, coaching, mentorer, metoder och annat som får din inre utveckling står i fokus kan hjälpa mycket!

Som avslutande ord. Jag tror det handlar om att älska processen, även om det är svårt i vårt resultatorienterade samhälle där vi är så fokuserade på slutprodukter, framgång och att allt ska bli så himla perfekt hela tiden. Klart vi alla vill att det vi gör ska bli bra, men det är också tråkigt att hela tiden gå runt och må dåligt för att vi vill det och missa det roliga i att vara kreativ.

Gulp! Måste vi ha roligt nu också, vilken press! 😉

/Jens Klitgaard

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!