Ni kanske har hört talas om genren magisk realism? För att ge en kort definition kan man beskriva den med orden ”förhöjd verklighet”. Det vill säga, det handlar om berättelser som utspelar sig i verkligheten, men där det finns en overklig dimension i historien som accepteras som en naturlig del av den.

Genren brukar ofta sammankopplas med latinamerikansk litteratur, till exempel Gabriel Garcia Marquez “100 år av ensamhet”, men innefattar även en stor vidd av litteratur från många kontinenter. Selma Lagerlöf var en svensk föregångare som långt innan genren fick sitt genomslag och namn skrev på detta sätt.

Jag har alltid fascinerats av magisk realism, genren ger både plats för det drömska och overkliga men förankrar det i vår värld på ett sätt som ofta har gör att vi tvivlar på vår egen verklighetsuppfattning. Det handlar till viss del om att öppna för det okända, och få det att kännas inuti. Medan vi i fantasy oftare kommer till nya världar med andra regler, vrids här reglerna i vår egen värld – det verkliga och det overkliga sida vid sida.

Många författare i denna genre har också en förmåga att vända sig både till en stor publik samtidigt som de gillas av kritikerna (vilken annan genre gör det?). Det är som om litteratur inom detta fält svävar mellan att vara både intellektuell och underhållande – fantasieggande – och tilltalar därför både hjärna och hjärta (om de nu skulle få för sig att vara separerade).

Denna vecka vill jag därför att vi ska försöka skriva lite magisk realism.

KORT ÖVNING

Skriv i 10 minuter om en dröm du haft, fast på ett sätt som om den vore helt verklig. Fortsätt skriva om händelser dagen efter drömmen utan att kommentera själva uppvaknandet. Du får alltså inte kommentera det konstiga i skeendena utan ska låta drömmen vara lika verklig som dagen då du vaknar. Det är helt ok att låta dagen och drömmen blandas ihop kronologiskt.

LÅNG ÖVNING (ca 30 min – 1 h)

Skriv en kort text där du utgår ifrån en verklig miljö och plats, men där någonting sker som går utanför vanlig logik. Skriv detta på ett sätt så att varken berättaren eller karaktären reflekterar över det som något onaturligt. Det bara händer.

Exempel på några författare som skrivit magisk realism förutom ovan nämnda: Julio Cortázar, Haruki Murakami, Isabel Allende, Mikhail Bulgakov och Angela Carter. För en lång lista på böcker och författare inom genren, kolla in: http://www.goodreads.com/list/show/143.Favorite_Magical_Realism_Novels eller: http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Magic_realism_writers

/Jens Klitgaard

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!