En av anledningarna till att jag skriver är för den underbara känslan att få vara helt upptagen i hantverket. Känna det där ruset av att allt utanför är oviktigt, bara låta det hända och skänka rösterna i huvudet en spelplats. Tiden är inte längre i samma dimension och jag vet inte längre om det är jag som skriver berättelsen eller om det är den som leker med mig.

I veckan hade jag en sådan upplevelse, vilket absolut inte inträffar varje gång jag skriver. Vissa dagar är det bara motstånd, andra mer trevande, vissa då jag inte ens lyckas börja. För att skriva långt behöver man visst tålamod och kunna tänka sig bli klar med något avlägset fram i tiden. Problemet är att jag är en ganska otålig person och vill ha saker och ting klart fort. Vill också gärna känna mig duktig och visa upp mina alster så att jag kan gå vidare med något nytt. Därför är det väldigt viktigt för mig att blanda olika typer av skrivande. Jag brukar dela in dem i korta och långa projekt.

De korta projekten gör jag nästan uteslutande i under en intensiv period. Gärna mot deadlines eller tävlingar och gärna bara under några få dagars tid. Fördelen med det är att jag faktiskt släpper en del på mina prestationskrav och får mer gjort. Känslan av att ha färdigställt något kreativt är ju något som är lätt att rida på och spiller över även i de längre projekten.

Genom att arbeta snabbt får jag också en annan typ av energi som jag tror avspeglar sig i texterna. De är kanske inte lika genomtänkta och putsade som de långa, men väger upp med det spontana de fångar i stunden.

Jag vill också gärna få någon att läsa dem ganska direkt efter att jag känner mig klar, vare sig det är med återkoppling eller inte. Att ha ett vittne till sin skrivprocess. Det mättar nämligen behovet av att vara produktiv (åtminstone för stunden).

De långa projekten får ligga och puttra. Ibland kommer det perioder av intensivt skrivande, men det är inget jag räknar med. Jag har förvisso något långsiktigt mål, men försöker ändå undvika att tänka alltför mycket i termer av resultat.

Jag försöker tänka på det lite som med andra praktiska saker. Om jag till exempel ska måla om något hemma så vill jag gärna göra det samma dag som jag kommer på idén. Rida på vågen av min egen lust. Och måla några köksluckor är ju möjligt på en dag, men att bygga ett hus kräver ju viss planering och framförhållning… Man vet ju också att det är lätt att sitta där och planera och drömma om det färdiga huset, men mer krävande att sätta igång. Därför tror jag att båda typerna av skrivande kan göras parallellt och gynnar varandra.

Fördelar med att blanda kort och långt skrivande:

  1. Känslan av att få något gjort med de korta projekten bidrar till mer energi till de långa.
  2. Du behåller ditt skrivande vitalt och stagnerar inte i en och samma idé
  3. Du övar upp din förmåga till att strukturera texter, börja och sluta.
  4. Du kan hitta nya former för ditt skrivande: poesi, noveller, dramatik, manus och kan bli mer mångfacetterad i ditt berättande.
  5. Det långa skrivandet bidrar till ditt språk och din tonsäkerhet i det korta.

Veckans tips är att försöka ha både något kort och långt på gång.

Övning:

Ta 10 minuter och skriv en lista på korta skrivprojekt som du kan jobba med.

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!