porträtt_sv_v_litet

Varje vecka under sommaren kommer deltagarna i vår lektörsutbildning presentera sig själva och dela med sig av sina bästa skrivtips. Idag skriver Emma Åhlén.

Vill jag vara en person som pratar om att skriva eller en person som faktiskt skriver? Det läste jag i senaste numret av Skriva och det fastnade hos mig. Jag har gått omkring länge nog nu och sagt att jag vill börja skriva igen, men det är dags att sluta prata och faktiskt göra verklighet av det.

Som liten och yngre skrev jag jättemycket och hela tiden och fyllde mina skrivböcker från skolan med mina sagor, böcker, dikter och noveller. Sedan hände något, ungefär i 20-årsåldern. Prestationsångesten gjorde entré och det blev plötsligt viktigt att det skulle bli något. Jag fick skrivkramp, idéerna sinade och det hela dog sakta ut. Jag märkte det knappt själv. Jag gick några kortare skrivarkurser när jag var mellan 20-25 sådär, det hade inte helt lämnat mig. När åren gick och jag började jobba, bildade familj, skaffade hus (och löste därmed fritidsproblemen för all framtid) så har det varit svårt att hitta tillbaka till skrivandet. Lusten har alltid funnits där – att sätta ord på papper och fundera på formuleringar – men något har hållit mig tillbaka. Till viss del får jag den lusten tillfredsställd genom mitt jobb som skribent, och genom att läsa andras manus får jag ta del av andra människors skrivande, vilket är en ynnest. Men det väcker också min egen skrivlust, det gör faktiskt det.

Skrivtips: Att komma till skott
Men hur går man från skrivlust till att faktiskt börja skriva?

Delta i skrivartävlingar. Vi är många som jobbar bäst nära deadline – bestämmer man sig för att delta i en skrivartävling sätter man upp ett mål och en ram för sig själv och sitt skrivande. Texterna ska i regel inte vara så långa och projektet blir därmed inte övermäktigt. Här finns en jättebra lista på aktuella skrivartävlingar.

Rätt tillfälle är nu. Inspiration är inget som kommer flygande av sig själv – det kommer (i bästa fall) när man faktiskt sätter sig och skriver. Författaren Peter De Vries lär ha sagt: ”Jag skriver bara när jag är inspirerad, så jag ser till att jag är inspirerad varje dag klockan 9.” Jan Guillou har uttryckt det på ett liknande sätt: ”Att skriva romaner har inget med inspiration att göra, det är ett nio-till-femjobb. Att vänta på inspiration är det bara amatörer som har råd med. Som proffs gäller det att sätta sig ner och börja skriva.”

Finns det något härligare än att känna skrivflow? När det går lätt och fingrarna dansar fram på tangentbordet. Chansen att få flyt är större om du faktiskt sätter dig vid datorn (eller pappret) än om du sitter vid teven och väntar på inspiration.

Just do it! Stäng av teven, Facebook eller vad det nu är som du prioriterar istället för att skriva. Det handlar om vanor, vanor, vanor … Jag vet allt om det där. Barnen har lagt sig och jag ska bara softa lite och kolla Facebook lite snabbt … Och där gick en timme – till absolut ingenting.

Gå skrivarkurser eller -cirklar, med fysiska träffar eller helt och hållet på nätet. Det finns en uppsjö för alla tänkbara åldrar, smaker och ambitionsnivåer.

Åk bort och skriv! Kräver lite mer av dig men för den som har möjlighet är det fantastiskt. Åk själv eller tillsammans med en skrivarvän. Låna en släktings stuga i skogen eller köp en resa till solen, huvudsaken att du får ro att skriva.

Jag har bestämt mig för att börja skriva igen den här sommaren. Är du med? Antar du utmaningen?

//Emma Åhlén

 

Emma Åhlén driver företaget Bokstavligt Talat där hon bland annat jobbar som frilansskribent, redaktör, språkgranskare och kommunikatör – ja, egentligen allt som har med svenska texter att göra. Hon har läst förlagsutbildningen i Lund och har även en bakgrund som beteendevetare. Emma älskar skönlitteratur men brinner också lite extra för specialpedagogik och socialpsykologi.

Läs mer på: www.bokstavligttalat.se

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!