Varje vecka under sommaren kommer deltagarna i vår lektörsutbildning presentera sig själva och dela med sig av sina bästa skrivtips. Idag skriver Cecilia Lindblad.

Jag har alltid läst väldigt mycket och jag började tidigt med spännande böcker. Efter Hemliga sjuan och Fem-böckerna hittade jag Kitty. Mamma tycker att jag var för liten för dem, så jag läste i smyg.

Därefter tog jag mig an pappas bokhylla som var full med deckare. Favoriten var Agatha Christie. Först läste jag de som var på svenska. Det måste ha varit innan vi började med engelska i skolan, för jag kommer ihåg att jag uttalade Mr som”mörr” och Mrs som ”mörrs”. Efter Agatha Christie kom Dorothy Sayers, Bo Baldersson och så pappas och min gemensamma favorit P.D. James. Utöver deckare läste jag en hel del så kallad kvinnolitteratur, Marilyn French, Suzanne Brögger till exempel.

Det var inte förrän långt senare, mitt i livet, som jag började skriva. Det har nog funnits ett frö nånstans långt inne i mig, som har grott allt eftersom jag har läst böcker. Jag läste en deckare, förstås, och tänkte plötsligt att jag också skulle kunna skriva en. För snart ett år sen kom min första bok ut på Hoi förlag, en spänningsroman som heter Och sedan aldrig mer. Uppföljaren kommer ut i mars 2017. Innan dess kommer första boken ut som pocket.

Jag sa upp mig från mitt jobb som ekonom i januari. Planen var att kombinera mitt skrivande med andra uppdrag. Ann Ljungbergs lektörsutbildning kom precis i rätt tid. Jag tror att jag kan bli en bättre författare av att jobba med andras manus och att jag kan bli en bra lektör just eftersom jag själv skriver. Och så är det ju så roligt!

Första steget mot att bli en skrivande person var att gå skrivkurs. Jag valde Att skriva krim, i Ordfronts regi. Det gav otroligt mycket! Förutom allt jag lärde mig om skrivande så fick jag också kurskamrater, som jag fortfarande har kontakt med flera år senare. Jag gick så småningom även fördjupningskursen där jag lärde mig ännu mer och fick ännu fler kurskamrater.

Under tiden som jag filade på mitt första manus och gjorde några försök med inskick till förlag började jag också gå på diverse ”skrivevenemang”, som till exempel Ann Ljungbergs författarmingel, Författarkliniken och Bokmässan i Göteborg. Det var så jag lärde känna författare som var utgivna på Hoi förlag, vilket ledde till att jag skickade mitt manus till dem.

Jag har även varit med i flera facebookgrupper om skrivande, där jag har lärt känna massor av folk som jag i en del fall också har träffat IRL. Ytterligare en viktig del har varit nätverken, Täbyförfattarna och Stockholmsförfattarna.

Det som slog mig när jag hamnade i den skrivande världen är att alla är så generösa. Författare, utgivna eller ännu ej utgivna, hjälper varandra och delar med sig av kunskap och erfarenhet. Man kan få tips om bra kurser, fotografer till debutantporträttet, hur man tolkar biblioteksersättningen, vilka växter som är dödliga, hur man gör formatmallar i word och en massa andra saker. Allt detta gör att man känner sig som kollegor snarare än konkurrenter. Undrar om detta förekommer i någon annan bransch?

När du skriver, känn efter vad som passar för dig. Det finns författare som skriver som bäst på livliga caféer eller i soffan framför tv:n. Andra måste sitta isolerade i en stuga ute på landet i total tystnad. Jag behöver ett eget rum, att kunna stänga dörren ibland och ha allt framme (anteckningar, pennor, handböcker mm).  Medan jag skriver vill jag helst ha tyst, jag kan inte lyssna på musik med text och vill inte höra tv:n. När jag redigerar är det inte lika känsligt. Alla är olika, prova vad som funkar för dig!

Mina skrivtips:

 • Gå kurser, på plats eller på distans
 • Läs skrivhandböcker, se exempel nedan
 • Läs vanliga böcker
 • Gå med i facebookgrupper, som Författarsällskapet och Författare på facebook
 • Var med på evenemang, som författarmingel och Skriv2016
 • Läs tidningar, t.ex Skriva och Books & Dreams
 • Gå på bokreleaser
 • Skriv…

Tips på skrivhandböcker:

 • Konsten att döda, Sören Bondeson
 • Författarboken, Kristina Svensson
 • Tre enkla regler, Elisabet Norin
 • Skriv på! Elizabeth George

Cecilia Lindblad

Läs hennes blogg här: www.cecilialindblad.se/blogg/

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!