Varje vecka under sommaren kommer deltagarna i vår lektörsutbildning presentera sig själva och dela med sig av sina bästa skrivtips. Idag skriver Gisela Jansson.

När jag skriver är det inte helt ovanligt att jag drabbas av tillfälliga avbrott i mitt arbete. Ibland bara för några minuter men andra gånger under så lång tid att det enda jag lyckats skriva innan jag stänger av datorn, är lösenordet för att logga in.

All den tid som skulle ägnats åt att vara kreativ gick istället åt till att göra helt meningslösa saker som till exempel att surfa till Facebook och Instagram eller läsa Aftonbladets nätupplaga. En del dagar hinner jag göra alla dessa sidbesök flera gånger innan jag hittar tillbaka till min text. Och då med en känsla av besvikelse över att jag inte är tillräckligt ambitiös. För visst är det så att riktiga författare, inte sådana som jag, de sätter sig minsann ner och bara producerar? Text efter text, Bok efter bok. Och allt blir bra.

Fast det där sista om författare, det är inte helt sant. Det är faktiskt väldigt många som drabbas av liknande företeelser som jag. Skrivkramp kallas det, eller Writer’s block på engelska. Det är helt enkelt en oförmåga att börja skriva, eller att man tappar motivationen att skriva vidare på det man påbörjat.

Vad är skrivkramp?

Skrivkramp är en variant av prestationsångest. Rädslan att inte nå den ribba man satt som godkänd för sig själv. Ofta lägger man skulden på omgivningen, för att man tror att de inte ska godkänna det man skapat. Men skrivblockeringen är inte omgivningens fel. Det är faktiskt författarens eget.

Prestationsångest handlar till mångt och mycket om att vi är rädda för att inte bli omtyckta som de personer vi är. Undermedvetet tror vi att den enda chansen att bli accepterade är att vara bäst, att inte göra misstag.

Ett ineffektivt sätt att få stopp på dessa tankar är att göra något helt annat – att prokrastinera. Det kan till exempel innebära att man istället för att skriva gör som jag och flyr till olika sociala medier för att läsa om andra författare som lyckats eller för att hitta tips och texter som handlar om att skriva. Men inte blir jag än bättre skribent av det.

Det enda sättet att utvecklas är att skriva. Att öva och träna precis som alla andra grupper av människor. Jämför till exempel en författare med en idrottsman. Att bara sitta still och läsa om hur andra gör resulterar inte i några utmärkelser. Jämförelsen kanske känns lite långsökt men jag tror att du förstår vad jag menar.

Utöver de mentala hindren så kan det finnas rent fysiska orsaker till skrivkramp. Stressade människor kan märka att den kreativa processen påverkas, genom att man helt enkelt tänker långsammare. Medicinskt kan det förklaras med att det så kallade limbiska systemet tar kraft från den kreativa processen som sker i området cerebral cortex och därför måste gå på sparlåga.

Så hur kan du lösa din skrivkramp?

Jag har några tips du kan prova på:

  1. Ha flera skrivprojekt på gång samtidigt, så om du fastnar på ett av dem, välj ett annat. Variation är bra. Du behöver inte bara skriva långa romaner, prova på att skriva en novell eller varför inte en pjäs? Poesi kan också sätta fart på hjärnan och kreativiteten etc.
  2. Kan du prova nya sätt att skriva? Istället för att sitta vid datorn kan det vara kul att prova att skriva för hand eller varför inte spela in dina texter allt eftersom de dyker upp.
  3. Sitter du på samma ställe varje gång? Prova ett nytt. Utnyttja caféer och bibliotek och känn efter om det känns bra. Nu på sommaren kan det vara skönt att sitta under ett parasoll om det är fint väder.
  4. Rör på dig. Fysiska aktiviteter är fenomenalaför att ge hjärnan mer harmoni och lugn.
  5. Ta hjälp av andra. Sök upp en skrivgrupp eller gå med i en Facebookgrupp med likasinnade. Skaffa dig testläsare som kan ge dig feedback.
  6. Ta en paus om du jobbat eller suttit i skrivkramp för länge. Gör något annat, (bortsett från sociala medier då som är otäcka tidstjuvar). Gå ut bland folk. I bästa fall kan du samla på dig massor av nya idéer i form av nya karaktärer och roliga dialoger m.m.
  7. Sätt upp delmål och fira när du når dem.
  8. Var stolt över dig själv och ditt skrivande. För du är Good enough!

Lycka till!

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!