Varje vecka under sommaren kommer deltagarna i vår lektörsutbildning presentera sig själva och dela med sig av sina bästa skrivtips. Idag skriver Camilla Bergman Mollung.

När jag i våras var gravid i åttonde månaden dök ett nytt livsval upp. Bara så där. Det var ett sånt där tillfälle där något som inte alls varit efterfrågat tar plats i livet och framstår som det mest självklara.

Lektörsutbildningen är det naturliga steget vidare i mitt skrivande och läsande liv. Och det är till stor del just det som är mitt liv. De senaste tio åren har jag använt en mycket stor del av min fritid åt skrivande och skrivarkurser. De senaste tre åren har veckans höjdpunkt varit tisdagarna med skrivarcirkeln. Det är mycket tack vare den som jag förstod att jag hade en förmåga att granska text på det vis som krävs av en lektör. Under den här utbildningen vässar jag mina kunskaper ytterligare för att bli fullständigt redo att ta mig an nya manus och hjälpa dem vidare till utgivning. Jag skriver själv inom genrerna feelgood och humor. Det är även framför allt den typen av manus jag kommer att ta mig an som färdig lektör.

Fritiden inrymmer numera tre barn, en man, husrenovering, ett stort trädgårdsintresse och ett antal husdjur. Jag har dessutom skrivit vid sidan av mitt arbete (som inte alls är litteraturrelaterat) de senaste tio åren och samtidigt gått flera skrivarkurser. Nu senast Kreativt skrivande på Linnéuniversitetet.

Ett par timmar extra per dygn krävs för att ro allting i land. Och jag har hittat dem, med hjälp av några små justeringar i dagsschemat.

Så nu ser jag fram emot de mörka morgnarna. Det är då det går att få riktigt mycket gjort. Inget är som tysta mörka morgnar.

Mitt skrivtips blir därför:

  • Kliv upp en eller ett par timmar före alla andra.
  • Tänd ett ljus, ett speciellt utvalt.
  • Ta fram din förberedda presskanna med kaffe
  • Gör en macka – om du inte gjort den också kvällen före.
  • Slå upp den bärbara datorn på köksbänken. Eller iPad på köksbordet.
  • Nu ser du speglingen av ljuset i fönstret.
  • Öppna filen till DIN roman.
  • Skriv!

Men, det är ju urjobbigt att kliva upp klockan fem???

Japp, till en början, innan man inser vikten av att gå och lägga sig vid nio och skippa Netflixserien som man lika gärna kan se en annan gång (och det borde du, notera dessutom storykonstruktionen noga!).

Men nu till mitt bästa skrivtips.

  • Gör inte detta ensam.
  • Avtala med någon att stiga upp samtidigt, det kan vara någon i en Facebook-grupp, någon du inte känner så väl, det är nästan en fördel.

Det enda du vill säga den personen är nämligen:

– Godmorgon! Jag är vaken.

Det är lite enklare att veta att det finns någon mer som kämpat sig upp. Ta det gärna via messenger, men bara appen. Öppna för allt i världen inte Facebook!

Avslutningsvis vill jag länka till dikten “Happiness” skriven av novellmästaren Raymond Carver som finns att läsa eller lyssna på här! 

Camilla Bergman Mollung

 

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!