Jag skulle inte kunna skriva en bok utan dig!
S.A. – FörfattarcoachingSimona Ahrnstedt skriver om sin erfarenhet av coaching med mig.

Birgitta Andersson skriver om sin erfarenhet av coaching med mig.

Hej Ann!
Som utlovat – feedback på den gångna veckans romanverkstad i Las Palmas;

Stort tack för en fantastiskt trevlig, rolig och givande vecka. Den överträffade mina förväntningar med råge.

Du är grym! Vilken känsla du har för språkets detaljer – Och din träffsäkerhet att sätta fingret på enstaka ord är imponerande.
Du är dessutom en pedagog värd namnet. Jag har varit på många kurser och föreläsningar (mest via jobbet) såväl i Sverige som utomlands. Det vanligaste är att föreläsaren/kursledaren vill briljera, utan att ha någon som helst känsla för gruppens kunskapsnivå eller intresse. Du hittar klockrent båda.

Dessutom har du en underbar personlighet, och känsla för hur du ska uttrycka dig för att få alla med – vilket är avgörande!

Jag tycker också att gruppdeltagarna gjorde ett bra jobb. För att man skall våga bjuda på sig själv, och sin text, krävs att alla gör det samma. Att alla ger och tar emot feedback med respekt är lättare sagt än gjort – men vi lyckades.  Jag lämnade Las Palmas full av inspel, uppslag, värdefulla synpunkter, nya idéer, nyvunna kunskaper, flera ögonöppnare (listan kan göras lååång …)

Sist men inte minst fick jag några nya vänner. Jag både tror och hoppas att vi kommer att fortsätta hålla kontakten (med vissa är jag helt säker!) Vilken härlig sammanhållning det blev på bara en vecka – men det beror säkerligen mycket på vår frikostighet att dela med oss till varandra. Jag saknar gruppen redan.

Det fanns bara en negativ sak med kursen – att den tog slut.

Lagom med kurstimmar, och mycket bra med en ledig dag. Helt enkelt ett perfekt upplägg.

Bästa hälsningar från Jonas

___

Jag vill bara säga att jag blir så glad när dina mail kommer. De är en så fin sporre att fortsätta och att se på saker ur ett bättre ljus. Fast det vet du ju redan.. 🙂

Hoppas att jag en vacker dag har ett färdigt bokmanus att anlita dig för.

Tina Danielsson – Skriv din bok steg för steg, 26 avsnitt

___

Jag måste säga att jag är imponerad över hur du har lyckats pricka in sådant som är tveksamt, men också sådant som är bra!
Torbjörn – Lektörstjänst

Fantastiskt roligt.
Ett driv i kursen som passar mig. Lärt mig väldigt mycket på kort tid.
De varierade övningarna var helt rätt och med god stämning i gruppen.
Rekommenderar kursen till vem som med spirande författardrömmar.
Coachingen hjälpte mig med tema och form och gav rätt skjuts in i en möjlig författarkarriär. Tack Ann! Underbart!
Boris – Skrivarkurs utomlands

Jag har fått hjälp att strukturera mitt projekt och en början till att med framåtenergi fortsätta med mitt skrivande. Skönt att så många olika genrer och människor kan samsas och inspireras så mycket under bara 5 dagar. Tack för inspiration och reflektion som varar förbi kursens slut.
Elizabeth – Skrivarkurs utomlands

Det kursen lärde mig var framförallt mod. Mod att våga skriva. Mod att vara provocerande i texterna. Och att man blir mött med respekt. BRA JOBBAT ANN OCH JOHANNA!
Henrik – Skrivarkurs utomlands


En eloge för dina mycket användbara kursbrev. Har gått ett flertal skrivarkurser de senaste åren, bl.a en längre kurs på Folkuniversitetet, men de tips och råd du ger i dina kursbrev har ingen av kursledarna förmedlat. Som du vet är största delen av tiden på dessa kurser avsatt till att skriva, läsa upp för gruppen och därefter komma med konstruktiv kritik. […] Vad jag slipper nu är att lägga tid på att tycka till om andras texter. Vilket till stor del handlar om tycke och smak. Slutligen vill jag bara säga, att  även om jag har ett flertal böcker i skrivandets konst, har dina kursbrev gett mig många aha-upplevelser. Lustigt nog är kursbrevens upplägg mer pedagogiska än den bok jag har, skriven av en lärare i skrivpedagogik vid högskolan.
Birgitta W – Distanskurs: Skriv en roman

Väldigt inspirerande! Gav nya vinklingar och puffar framåt i skrivandet. Mycket bra feedback från både kursledare och deltagare. Jag är väldigt glad att jag tog modet att trycka på enter och komma hit! Rekommenderar till alla jag känner.
Carina – Skrivarkurs utomlands


Jag tycker jättemycket om kursbreven! De ger mig alltid nya tankar och idéer, även om jag är noga med att jag inte vill skriva boken efter någon ”mall”. Det är perfekt att själv kunna plocka ut det som känns rätt och som är till hjälp och jag gillar att du hela tiden betonar att det finns flera sätt att skriva på och att det ena inte är mer rätt än det andra. Det har varit lite av min farhåga med det här, att jag skulle fastna i något arbetssätt som inte känns rätt för mig men det har inte alls blivit så. Tvärtom har jag haft jättestor hjälp av kursbreven och jag ser redan fram emot nästa!
Gunilla – Distanskurs: Skriv en roman


Coaching med Johanna: Jättebra! Det var den delen av kursen jag mest var ute efter och jag fick värdefull textkritik samt många bra idéer på vägen framåt. Mina karaktärer fördjupades och jag känner mig tryggare i  min väg mot målet.
Bra med två lärare med lite olika synpunkter.
Magnus – Skrivarkurs utomlands

Ann organized the Design Your Creative Life Conference in London in spring, 2009. From beginning to end, it was fantastic. She brought together industry leaders to speak on how to live a healthy and happy creative life. She found an amazing event location in London and provided wonderful food and drinks to make it even better.
We had an international group of creative writers and artists together for an amazing and wonderful weekend, and I was honored to be included as a speaker.
Best of all was Ann’s creative spirit, her inclusiveness, her professionalism and her warm welcome.
I highly recommend Ann as a teacher, a workshop coordinator, as a writing coach and as a fellow adventurer.”
Cynthia Morris,  Original Impulse

Stort, stort TACK, Ann! Jag är så glad att jag äntligen fick iväg manuset till dig, och vilket bra jobb du har gjort! Dina kommentarer om handling och karaktärer känns klockrena. Flera infallsvinklar var helt nya för mig – och det ska verkligen bli jättespännande att arbeta på att berika berättelsen med dem. Några frågor måste jag erkänna (och jag rodnar lite) att jag själv ibland snuddat vid, men inte orkat ta tag i. Men dem ska jag ta itu med nu!
Vilken underbart spännande kväll jag hade igår när jag gick och funderade över svaren på dina frågor. Det är det som är en sådan ynnest med att skriva, att få stöta och blöta problemställningar i handlingen och sedan ha full frihet att själv bestämma hur det ska bli. Jag har verkligen fått en nytändning när det gäller att jobba vidare nu! Tack, tack, tack!
Lena – Lektörstjänst


Kursen var jättebra, jag kom igång med mitt skrivande igen och fick många tips på vad man ska tänka på och undvika, både språkligt och i berättelsen. De privata coachingsamtalen med Ann var mycket värdefulla och gav inspiration. Det var även givande att höra de andra deltagarnas feedback på mina texter.
Jag kan verkligen rekommendera både kursen och coachingen!
Jenny – Skrivarkurs utomlands

Jag är så glad över att få en gedigen och ingående läsning av mitt manuskript. Du har nu gett mig precis den injektion jag behövde för att fortsätta med boken.
Birgitta – Lektörstjänst


Detta är det bästa jag upplevt i kursväg! Om inte ödet lägger ut sina försåtliga hinder, kommer jag hädanefter att dyka upp på varje vinterkurs om den så förläggs till Karibien.
Annicken – Skrivarkurs utomlandsTack för ditt lektörsutlåtande som innehöll många vettiga och tänkvärda åsikter och förslag. Bra att du ger konkreta förslag och markerar var i texten upprepningar som kan tas bort finns.
Pontus – LektörstjänstVilken lycka att du lektörsläste mitt manus. Annars hade det blivit stolligt.
Kent – LektörstjänstVilken superbra respons! Du ger mig verkligen skrivlust.
Margareta – FörfattarcoachingJag har gått skrivarkurs på distans för Ann Ljungberg och det har jag inte ångrat en sekund. Upplägget, arbetsuppgifterna och responsen på inskickat arbete har jag uppfattat som mycket professionella och genomtänkta. Allt har fört mig framåt i mitt skrivande vare sig det varit i positiva ordalag eller konstruktiv kritik och det är ju det som är meningen. Att få hitta sin egen ton, sitt egna språk och flöde i sitt skrivande har varit en grundläggande tanke hos mig och det har Ann verkligen lyckats med. Har man av olika anledningar valt en skrivkurs på distans kan jag bara varmt rekommendera Ann Ljungberg.
Angila G – Distanskurs: Skriv en romanMycket bra skrivövningar, jag känner mig mycket inspirerad.
Katarina
– Skrivarkurs utomlandsTack för det gedigna arbete du har lagt ner på mitt manus. Det här var precis vad jag behövde – en spark i rätt riktning.
Din hjälp har varit ovärderlig.
Peter – LektörstjänstMitt intryck av kursen och dig är enbart positiva. Det har så här långt mer än väl motsvarat mina förväntningar.
Pontus – Coachingprogram: Ge ut en bokSammanfattningen är verkligen bra och vägledande, jag instämmer i allt och dina råd är bra t ex ”ibland när vi talar svarar vi med gester, blickar, skratt.” Det är sådant man inte alltid tänker på i författandes linda.
Pontus – LektörstjänstBra kombination av samtal, tanketid, smältatid, skrivövningstid. Att upptäcka sitt berättarjag igen och koppla bort det som inte är viktigt men tar onödig plats och hindrar skrivandet. Det blir alltid så avspänt och händelserikt och stimulerande med Ann. Inspirerande och generöst hela tiden.
Margareta – Skrivarkurs utomlandsAnn hade 10 kursbrev med övningar, nya steg som jag skulle skriva vidare på i min berättelse.
Hon hade olika steg för hur man bygger upp en bok, men det som jag fastnade mest för är hennes förmåga att väga ord, uttryck och hela scener som man skriver. Ge exempel på något som låter bättre, eller “det här kan tolkas som..” eller helt enkelt skriva varför det var bra skrivet. För mig blev konsekvensen att jag har växt i läsning och skrivning, jag reflekterar djupare i texten mot förut och har helt enkelt kommit i en ny nivå i mitt skrivande. Det märker jag framför allt nu när jag tittar tillbaka på verk jag skrivit innan och på ett tydligt sätt ser mina framsteg.
Andreas B – Distanskurs: Skriv en romanFör mig har denna kurs varit perfekt. Skrivövningar på tid, vilket jag inte trodde jag skulle klara av, stärkte självförtroendet. Föreläsning och skrivövningar på förmiddagen och eget skrivande, läxa och coaching på eftermiddagen var ett mycket bra upplägg. Jag är mycket glad att jag tog mig tid att gå denna kurs.
Harriette – Skrivarkurs utomlandsDet här fungerar som en sporre, jag vill verkligen utvecklas personligen som skribent och utveckla min berättelse. Du är ett otroligt stöd, ger bra reflektioner och motiverar till att fortsätta.
Johanna R – Distanskurs: Skriv en romanTack! Du har gjort en seriös genomgång, sätter dina vassa fingrar på rätt punkter, tror jag, och det hela ger ett mycket samvetsgrant intryck. Sammanfattningen är super! Om det är den här nivån du tänker hålla, kommer du att få fler manus att gnaga på.
Kalla Kulor Förlag– LektörstjänstHej Ann och tusen tack för dina synpunkter. […] Framförallt det du skriver om dramatiken, eller snarare bristen på dramatik… Kanske är det min egen dröm om att allt ska vara så enkelt som möjligt, som lyser igenom.. =) Och dina dramatips var kanonbra! Jag kanske norpar något av dem om det är ok.
Anna – LektörstjänstFör mig har kursen varit givande och jag har lärt mig mycket om hur man kan vinkla tankarna och välja andra sätt att se på scener, karaktärer mm.  Miljön har varit inspirerande. Som ledare har du, Ann, varit lugn och sansad och lett oss på ett både bra och trevligt sätt.
Monica – Skrivarkurs utomlandsDet känns superinspirerande att få återkoppling på det jag har skrivit. Jag har själv känt att det är mycket som fattas i manuset, och nu har jag fått en del tankar och idéer kring vad det är jag behöver jobba med. Ditt påpekande om att jag kanske borde skriva i imperfekt är en ögonöppnare! Jag har inte ägnat en tanke åt vilket tempus jag skriver i. Jag ska prova att skriva om ett kapitel i imperfekt, och fundera på om det blir bättre. Jag vill jättegärna ha mer återkoppling av dig när jag har jobbat mer med det som du har föreslagit, och fått ihop ett manus som känns mer fullständigt.
Jenny – LektörstjänstTack så mycket för din feedback! Du har gjort ett grundligt arbete och att jag håller med om de allra flesta av dina kommentarer. Vissa av dina synpunkter träffar (skickligt) på ett par punkter som jag fortfarande brottas lite med.
Anders – LektörstjänstFör mig som nybörjare har det varit en fantastisk och lärorik kurs. Innehållet i kursen har varit helt perfekt och Ann är en duktig pedagog. En helt ny värld har öppnat sig och jag känner att detta bara är början. Vill gärna lära mer och ser fram emot fler tillfällen.
Maina – Skrivarkurs utomlandsAnn, tack tack tack för din ovärderliga hjälp. Underbart att du fann “fel” som hur stor lägenheten var etc. Och att du gett feedback på hur rimligt det är att personer reagerat i olika situationer. Det är sånt man blir helt blind för.
Elin – LektörstjänstJag tycker du har lyckats väldigt bra med att lägga kommentarerna på en konkret och konstruktiv nivå. Mycket av det du säger hjälper mig att se tydligt vad som brister i texten. Annat får mig att känna att det finns material i [min text] som är värt att jobba vidare med. Av vissa kommentarer inser jag att jag måste ändra saker, andra visar att jag behöver förklara tydligare vad jag menar.
Lars – LektörstjänstBra variation på övningarna, de fick igång mig att skriva, reflektera och förstå. Uppskattade att övningarna var skräddarsydda för mig och mitt manus.
Jeanette – Skrivarkurs utomlandsOm [min text] bli publicerad lovar jag att du ska få en helt egen dedikation och du får den stora äran att revidera nästa bok också. Jag uppskattar VERKLIGEN att du har lagt ner så mycket tid och kraft på det här. TACK.
Pebbles – LektörstjänstTack så hemskt mycket för utlåtandet. Jag har hunnit inse att det finns brister, massor av brister. Du anar inte hur mycket jag har strukit i den här berättelsen innan jag skickade iväg den! Men det är knappast fullkomligt än och det är jag glad för att du fick mig att inse. Jag ska verkligen ta till vara på dina råd och pröva dem, om några dagar när det smält in. Jag är verkligen nöjd med utlåtandet jag fick och tycker att fler borde få upp ögonen för dig som lektör. Du ger ett mycket mer professionellt intryck än de flesta jag var på håret att anlita för rent ut sagt svidande summor.
Sanne – LektörstjänstTack för dina kloka synpunkter! Dina åsikter är viktiga för mig och jag kommer att se över manuset för jag håller med dig om att jag bland annat borde förbättra bitar av dialogerna och personligheterna.
Marina – LektörstjänstTack för ditt svar. Jag tyckte ditt utlåtande var omfattande och bra. Det var raka besked, och jag tror att jag har uppfattat din kritik på rätt sätt. Det var många bra synvinklar, som jag ska fundera på. Jag hoppas att jag kan åstadkomma något bra i slutändan!
Maria – LektörstjänstTack för ditt brev! Det var väldigt roligt och upplysande att läsa. Det känns bra att få kommentarer från någon annan än mig själv, om man säger så. Själv har jag läst texten alldeles för många gånger (även om det var ett par år sedan nu). Jag är dessutom mycket glad och imponerad över att du har lagt ner så mycket arbete. Jag visste inte hur noga du skulle gå igenom manus, men att utöver det allmänna omdömet få kommentarer inlagda i texten känns väldigt givande.
Erik – LektörstjänstDitt omdöme har betytt jättemycket för mig och jag märker att du verkligen har läst och engagerat dig i manuset och personerna. Kritiken är relevant och konstruktiv. Jag vill tacka dig extra för att du gått in så noggrant i texten och lagt märke till stavfel och slitna uttryck som jag själv inte sett trots att jag gått igenom manuset så många gånger.
Caroline – LektörstjänstJag är jätteglad att jag gjorde det här, att jag verkligen skickade det även om jag våndades svårt innan! Det har varit väldigt värdefullt för mig och jag fick massor av energi! Tack för synpunkter om tempus och perspektiv och tack för friska ögon på mina texter.
Ing-Marie – LektörstjänstUtan dig hade jag inte fått ihop något grundmanus så det är jag evigt tacksam för.
Nina – RedaktörstjänstTack så mycket för det stora jobbet du har gjort med min bok! ! Jag ska göra ändringarna som du har föreslagit och sedan skicka manuset till förlagen som du har föreslagit!
Sandrine – LektörstjänstJag blev eld och lågor när jag läste! Du sätter fingret på så mycket som jag aldrig skulle ha sett eller kommit underfund med annars. Jag känner mig verkligen motiverad till att ta tag i boken igen. Tack! Jag förstår att mitt språk blir en barriär – det har nog varit nödvändigt för mig i ett visst skede av arbetet, för att få distans till det jag beskriver (jo, det är självbiografiskt) men du har ju absolut rätt i att det inte fungerar eller duger. Och i att det är för konstruerat. Särskilt tack för ditt råd om undertext, eftersom jag trodde mig behärska den tekniken. Jag får läsa igenom manuset med nya ögon – som med allt! Än en gång: Tack för att jag nu kan sätta igång och arbeta om manuset på konkret grund, med dina råd som vägvisare.
Sanne – LektörstjänstTack så mycket för dina kommentarer och råd. Jag är övertygad om att de kommer att hjälpa mig att finputsa storyn. Jag ska följa dina råd så långt jag kan och sedan skicka runt den bland vännerna för att se reaktionerna. Jag hade förmodligen blivi hyperarg om detta var för 5 år sedan men den har fått mogna och som min chef konstant säger till mig “stryp dina darlings”. Som det är nu tycker jag bara att det är vettiga kommentarer du har och som förhoppningsvis hjälper till att få ett förlag intresserat av manuset. Tack! Jag har fått en nytändning för manuset.
Stefan – LektörstjänstDet tar ett tag, men sedan upptäcker jag alltid hur bra och värdefulla dina kommentarer är. Jag är tacksam. Du har haft ett visst tålamod med mig också, och det uppskattar jag… För mig har det varit mycket bra att ha dig som lektör.
Åke – LektörstjänstMånga tack för dina synpunkter på mitt manus. Jag har redigerat och kompletterat enligt alla din synpunkter eftersom de kändes helt riktiga.
Willy – LektörstjänstTack, tack så långt! Bara vid en hastig genomläsning av ditt utlåtande ser jag att det var just detta jag behövde.
Vera – LektörstjänstHej Ann, stort tack för vänliga och uppmuntrande synpunkter på mitt manus. Särskilt glad är jag över påpekandet om presens i kapitel två. Jag tyckte också du hade ett bra tänk kring den övergripande dramaturgin. Jag fick intrycket att du förstod vad jag var ute efter att uppnå.
August – FörfattarcoachingNu har jag börjat bearbeta min text utifrån den respons jag fått av dig. Jag kände med en gång att jag kunde hålla med om det mesta du skrev. Jag har funderat mycket på det du skrev om avsaknaden av flera dimensioner i texten. Du har ju helt rätt i att det är så och det känns skönt att ha fått ord på det jag själv anade. Jag kommer definitivt bära med mig din kritik i framtiden! Och här måste jag verkligen tacka dig för inspiration! På det stora hela tycker jag att dina kommentarer var bra, konstruktiva och genomgripande.
Johanna – LektörstjänstJag märker själv hur jag utvecklats i mitt skrivande, från det att vi fick kontakt november 2005. Jag har en helt annan ”syn” på hur jag beskriver situationer eller låter meningar bli till.
Bosse – FörfattarcoachingHej Ann och tack för dina kommentarer, som jag nu läst. Mycket bra kritik, precis vad jag behövde. Det märks att du läser med hjärta och med proffsögon. Detta tar jag till mig, för jag tycker du har rätt i mycket.
Dan – Lektörstjänst

 

Stort tack för en fantastiskt trevlig, rolig och givande vecka. Den överträffade mina förväntningar med råge.

Du är grym! Vilken känsla du har för språkets detaljer – Och din träffsäkerhet att sätta fingret på enstaka ord är imponerande.
Du är dessutom en pedagog värd namnet. Jag har varit på många kurser såväl i Sverige som utomlands. Det vanligaste är att kursledaren vill briljera, utan att ha någon som helst känsla för gruppens kunskapsnivå eller intresse. Du hittar klockrent båda.

Dessutom har du en underbar personlighet, och känsla för hur du ska uttrycka dig för att få alla med – vilket är avgörande!

Jonas Karlsson

Romankurs utomlands

Fantastiskt roligt.
Ett driv i kursen som passar mig. Lärt mig väldigt mycket på kort tid.
De varierade övningarna var helt rätt och med god stämning i gruppen.
Rekommenderar kursen till vem som med spirande författardrömmar.
Coachingen hjälpte mig med tema och form och gav rätt skjuts in i en möjlig författarkarriär. Tack Ann! Underbart!

Boris

Skrivarkurs utomlands

Pin It on Pinterest